zondag 31 juli 2011

PAROOLBROODJE WEEk 31


De duurste tot nu toe !

Bruine of witte ciabatta of focaccia met verse ricotta en gegrilde aubergine, courgette, tomaat en sla, met huisgemaakte pesto

 € 6,95

Small World Catering,
Binnen Oranjestraat 14,
020-420 2774

jarigtaart met zomerfruit

zaterdag 30 juli 2011

TRAMEZZINO


eerste foto met de Fujifinepixf500EXR is ie scherp of is ie scherp?
Toen ik vanochtend met een  volle boodschappentas van de Lindengrachtmarkt terugliep naar huis riep dit broodje me naar binnen bij Tramezzino aan de Haarlemmerstraat. Een tramezzino is een klef boterhammetje maar dan op z'n Italiaans, aantrekkelijk en lekker. Het brood speelt een bescheiden bijrol vergeleken met de vulling, zoals je op bovenstaande foto kunt zien.
De koffie bij Tramezzino is geweldig en ze hebben een leuk assortiment met boeiende flesjes Italiaanse verwendrankjes. Hieronder zie je wat ze zoal in de boterhammetjes stoppen.
TRAMEZZINI

QUADRIFOGLIO € 2.95 - brie, tomaat, mozzarella, sla
PRIMAVERA € 2.95 - mozzarella, tomaat, rucola, sla
VEGETARIANO € 2.95 - gegrilde aubergine en courgette, tomaat, mozzarella
SOLO VERDURE € 2.95 - gegrilde aubergine, courgette, paprika
PEPEDORO € 2.95 - gegrilde paprika en aubergine, tomaat, brie
TONNO E UOVA € 2.95 - huisgemaakte tonijnsalade met ei
TONNO E CIPOLLINE € 2.95 - huisgemaakte tonijnsalade met uitjes
TONNO E OLIVE € 2.95 - huisgemaakte tonijnsalade met olijven
COCKTAIL DI GRANCHIO € 2.95 - huisgemaakte krabsalade, sla
GAMBERETTI € 2.95 - garnalen, sla, rucola
GAMBARUSSA € 2.95 - garnalen, ei, russische salade
SALMONE € 2.95 - zalm, philadelphia roomkaas, sla
PIZZAIOLA € 2.95 - ham, mozzarella, tomaat, oregano
PARMENSE € 2.95 - parma ham, mozzarella, gegrilde aubergine
PROSCIUTTO E FUNGHI € 2.95 - ham, champignons
PROSCIUTTO E UOVA € 2.95 - ham, ei
PROSCIUTTO E MOZZARELLA € 2.95 - ham, mozzarella
SPEK E GORGONZOLA € 2.95 - spek, gorgonzola, sla
SPEK E BRIE € 2.95 - spek, brie, sla
BRESAOLA € 2.95 - bresaola (gedroogd italiaans puur rundsvlees) rucola, parmezaanse kaas
RUSTICO € 2.95 - sopressa (venetiaanse salami), mozzarella, champignons
ASPARAGI E UOVA € 2.95 - asperges, ei
CARCIOFI € 2.95 - ham, artisjokken
PORCHETTA E POMODORO € 2.95 - porchetta (geroosterd italiaans varken), tomaat
PORCHETTONE € 2.95 - porchetta (geroosterd italiaans varken), brie, champignons
POLLO E PESTO € 2.95 - huisgemaakte kipsalade met pesto en tomaten
POLLO E PEPERONI € 2.95 - huisgemaakte kipsalade met paprika , rucola in pikante saus
MORTADELLA E OLIVE NERE € 2.95 - mortadella (italiaanse boterhamworst), tomaat, huisgemaakte olijven tapenade
PASTRAMI € 2.95 - pastrami, honing geitenkaas, rucola

donderdag 28 juli 2011

villa zeezicht

Eindelijk weer een mooie droge dag. En dan zomaar een plekje bij Villa Zeezicht op het terras. Glaasje wijn, glaasje port en waarom blijven we eigenlijk niet een hapje eten? Het heeft wel wat om je verjaardag uit te smeren over een hele week.

focaccia piselli

Het focaccia gedeelte van de lunchkaart van
 Panini Amsterdam

Piselli 5,00 6,50  > onze specialiteit: doperwtjes met pepertjes en gesmolten kaas

Cipolle 5,00 6,50  zoete gekarameliseerde uitjes met stracchino roomkaas
Pomodoro 5,00 6,50  trostomaat met gesmolten Bel Paese en bieslook
Ceci 5,00 6,50  kikkererwten-mousse met pancetta en trostomaat
Salame 5,00 6,50  salami Spinata Romana met gesmolten Bel Paese en radicchio
Mortadella 5,00 6,50  Italiaanse zacht aromatisch worst met rucola stracchino
Tonno 5,70 7,50 ; huisgemaakte tonijnsalade met trostomaatjes
Mozzarella di bufala 6,50 8,50  verse buffel-mozzarella met trostomaat, basilicum en olijfolie
Melanzane 6,80 8,80; gegrilde aubergines met gesmolten mozzarella en pesto
Zucchine 6,20 8,10 gegrilde courgettes met roomkaas en zongedroogde tomaatjes
Funghi 6,80 8,80; wilde bospaddestoelen met roomkaas, peper en bosuitjes
Prosciutto di Parma 6,10 7,90  San Daniele parmaham met gesmolten Bel Paese
Bresaola-carciofi 6,80 8,80  italiaanse bresaola-ham met artisjokkencrème en rucola
Parma-mozzarella 7,20 9,40 ; S. Daniele parmaham, mozarella, tomaat en verse basilicum
Vitello Tonnato 7,10 9,20 ; dungesneden kalfsfricandeau met een romige tonijnmousse


zondag 24 juli 2011

sloooow cooking

Een recept van BBC FOOD vertaald. Dit als antwoord op de fantasieloze Paroolbroodjes van de laatste tijd.
Simpel maar met goede spullen en aandacht bereid.


Pulled pork with spicy coleslaw


BROODJE GEPLUKT VARKENSVLEES & KOOLSALADE

INGREDIËNTEN


VOOR HET VLEES :
2 kilo varkensschouder. Uiteraard van een scharrelvarken bij een verantwoorde slager anders moet je er niet aan beginnen.
1 eetlepel chili vlokken
1 eetlepel mosterdzaad
zout en peper (versgemalen)
200 ml witte wijnazijn
250 ml cider (waarom dat niet in alle variaties tegen een redelijke prijs te koop is in Nederland begrijp ik nog steeds niet)
3 uien in dunne plakjes
6 tenen knoflook, in dunne plakjes


VOOR DE KOOLSALADE :
halve witte kool dungeschaafd
2 grote wortelen geraspt
2 rode uien dungeschaafd of gesneden
1 rood pepertje zonder zaadjes, fijngehakt
175 gram mayo
zout en peper, versgemalen
sap van 1 limoen
1 eetlepel soyasaus


OM TE SERVEREN :
broodjes of sneden lekker vers (desem)brood
kant en klare barbecue saus

BEREIDING :
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Maak een mengsel van de chillivlokken, mosterdzaadjes, peper en zout en wrijf het vlees er stevig mee in.
Leg het vlees op een met olie ingevet bakblik.
Giet de cider en de azijn eroverheen en verdeel de uien en de knoflook erover.
bedek het met bakpapier, pak het in aluminiumfolie en bak 3 uur. Verwijder het papier en de folie en bak nog eens 1 uur.
Laat even rusten en trek het vlees daarna met een vork in stukjes/plukjes


Meng alles voor de koolsalade door elkaar.


Beleg het brood met een portie vlees en bbq saus naar keuze en geef de koolsalade erbij.

zaterdag 23 juli 2011

PAROOLBROODJE WEEk 30



wit bolletje, vlees van keurslager Piepenbrock en extra's naar keuze: een plakje kaas, uitjes of augurk

€ 3,50

Lunchroom Hannibal, Ferdinand Bolstraat 92,

kersen, maar dan wit.

maakte deze foto van "witte" kersen.
In Engeland schijnt de witte kers,
ras Merton Glory
in opmars te zijn.

vrijdag 22 juli 2011

LE PAIN QUOTIDIEN / nwe vestiging Amsterdam

Le Pain Quotidien opent binnenkort een nieuwe vestiging aan de Spuistraat in Amsterdam Centrum. Om precies te zijn op nummer 266, tegenover de Rosmarijnsteeg, in een statig pand waar eerder restaurant November zat.
Goed nieuws voor mij, andere buurtbewoners, toeristen maar vooral ook voor de Spuistraat. Die kan wel een oppepper gebruiken. Het ziet er nu nog vrij hopeloos uit van binnen maar binnen afzienbare tijd kun je er heerlijke broodjes of taartjes eten.

woensdag 20 juli 2011

Rick Stein's SPAIN

Vorig mochten we mee op reis naar Azië. Deze zomer neemt Rick Stein je mee naar Spanje op zoek naar authentieke gerechten. Een heerlijk reis/eet/kook-programma.  Donderdag 21 juli, 21.00 uur, BBC 2, aflevering 2. Volgende week woensdag, zelfde tijd de herhaling.

junior masterchef Australia

NET5
Op werkdagen om 19.30 uur
JUNIOR MASTERCHEF AUSTRALIA
Geweldig programma!
Komende week de finale-rondes.

google erwt

De ene dag is het leuker googelen dan de andere.
Dit is bijvoorbeeld een reden.

zaterdag 16 juli 2011

PAROOLBROODJE WEEk 29



ciabatta, rosbief, balsamico-mayonaise, pijnboompitten, kappertjes, parmezaanse kaas en rucola

€ 4,50

Assaggio,
 Langebrugsteeg 11
06-480 70 972




koffie in de zon

Gisteren zag het er allemaal nog zo hoopvol uit.

woensdag 13 juli 2011

citroencake met citroensiroop


Vorige week kocht ik twee mini cakevormen.
Vaak geef ik minstens de helft van mijn cakes weg.
Op deze manier is er één voor eigen consumptie en één voor de geef.


Appel, gember & cranberry wodka cocktail

Lekkere zomercocktail van "What Katie Ate"


dinsdag 12 juli 2011

zomersalade

Deze salade is al eens voorbijgekomen.
Rijst - mais - paprika - bleekselderij - haricots verts - lenteuitjes - kerstomaatjes
en een mosterdvinaigrette.

zaterdag 9 juli 2011

kipkoolkerrie-pasteitje met filodeeg

Emma beschreef een pasteitje dat ze onlangs at in een Amsterdams eetcafe. Het klonk niet al te ingewikkeld en vandaag maakte ik het na.


De oven ging aan op 180 graden. In de ene koekenpan werd een kipfilet gebakken. In de andere pan ging een grote fijngesnipperde ui, een zak voorgesneden spitskool en een stuk of tien in stukjes gesneden gedroogde abrikoosjes. Deze vulling werd gesmoord samen met een flinke suf kerrie, zout en peper in wat boter. De inmiddels gaar gebakken kipfilet ging, in uitgeplozen, vorm bij de vulling.


Filodeeg werd ingesmeerd met gesmolten boter, dubbelgevouwen en in tweeen verdeeld. Deze dubbele lapjes gingen in de holletjes van een muffinvorm en in elk deeglapje kwam een flinke eetlepel van de vulling.
De hoekjes deeg weer naar binnen vouwen, bestrijken met gesmolten boter en ongeveer een kwartier bakken.

PAROOLBROODJE WEEk 28

Dit keer is de tosti aan de beurt.
Toegegeven : de ene tostie is de andere niet.


Casino wit of bruin van bakkerij Venekamp, kaas, tomaat,

beenham van slagerij Bernard, en ketchup

 € 3,00

 Café Gambrinus
Ferdinand Bolstraat 180
020-671 7389



vrijdag 8 juli 2011

eten uit de moestuin

Salade met verse groenten van Het Landje van de Boer. dit bordje x 30 werd geserveerd als één van de gangen van een zomerdiner op het landje. Het volgende "Summer Supper"  staat op het programma voor 15 juli. Kijk voor het verslag van het vorige diner en voor aanmelding voor 15 juli op  : Landje van de Boer.

zaterdag 2 juli 2011

PAROOLBROODJE WEEk 27

Tja, weer niet spectaculair deze week maar vooruit :
 bruin pistoletje van bakker Bertram 
 Italiaanse boterhamworst (mortadella) met stukjes olijf en noot

 
 €2,50


 Vincent Kaas en Vlees
 Nieuwmarkt 6
1012 CR Amsterdam 020-639 3559

broodje, krantje, zaterdag

Geroosterd desembrood > mayo > lenteui > gemengde sla > tomaat > geroosterde kipfilet > uitgebakken ontbijtspek.