dinsdag 28 september 2010

De taarten van Abel

Ik sta er op zondag speciaal voor op.
De taarten van Abel. Een juweeltje in kindertelevisieland. Siemon de Jong maakt samen met een kind een fantasietaart voor iemand die het verdient. Tijdens het scheppingsproces ontstaan gesprekken die ergens over gaan. Dankzij het inlevingsvermogen en de betrokkenheid van Siemon vertellen de kinderen in alle openheid hun verhaal. Mooi en ontroerend.
Dit programma verdient een prijs.

zondag 26 september 2010

eat, pray, love

julia-roberts-eat-pray-love-food[1] - kopie

Volgende week in de Nederlandse bioscopen:
EAT, PRAY, LOVE

vrijdag 24 september 2010

herfsteten

Het menu van vandaag :

opmaat naar de herfst, > pompoensoep (foto : zie vrijdag.)
en heerlijk meergranen desembrood van bakkerij
"lekker brood enzo".
Te vinden op de hoek van de Keizersgracht/Prinsenstraat
019
laatste stuiptrekking van de zomer > tomaten tarte tatin
025
herfstig doch troostend fruit onder een dekentje > appel, peer en bramencrumble
008
de foto werd gemaakt voordat het kruimeldekentje erover ging

pompoensoep

012

Voor je het in de gaten hebt is het weer tijd voor pompoensoep.
Bij de turkse groentenboer kocht ik een stuk pompoen van ongeveer een kilo.
In de pan gingen achtereenvolgens :
1 kilo pompoen in kleine stukjes
2 uien in stukjes
1 winterwortel in stukjes
1 flinke teen knoflook
Doe alle groenten in een hete pan met een scheutje olijfolie. Fruit alles een paar minuutjes. Af en toe even omscheppen. Dan kippen- of groentebouillon erbij tot alles net onder staat. In ongeveer twintig minuten gaar laten worden. Pureer de soep in de blender of met de staafmixer. Maak op smaak met peper, zout en eventueel gembersiroop. opdienen met een scheutje of kloddertje room, wat peterselie of koriander.

zaterdag 18 september 2010

APPELTAART

Ingrediƫnten
1/2 citroen
1/2 lemon
125 g roomboter, op kamertemperatuur en in stukken
+ 1 el water
125 grams of unsalted butter,
diced, roomtemperature
+ 1 tbls. water
125 g witte basterdsuiker
125 grams white castor sugar.
250 g zelfrijzend bakmeel
250 grams of selfraising flower
1 1/2 kg friszure appels (bv. jonagold of elstar), geschild en in parten
1 kilo sweet sour apples, thinly sliced quarters
75 g blanke rozijnen
75 grams (light) raisins
10 g krenten
10 grams currants
mespunt kaneel, gemalen
1 ts cinnamon (or a bit more)
1 eetlepel custard
1 tbl s. custard powder
10 eetlepels abrikozenjam
10 tbsp apricotjam
150 g amandelspijs (pak a 300 g)
150 grams of sweet almondpaste.
1 eierdooier
1 egg yolk
poedersuiker
Materialen
taartvorm, doorsnede ca. 24 cm, ingevet . Round cake-tin (24 cm)
Bereiden
Stap 1: Boen de citroen schoon, rasp 1 theelepel van de gele schil en pers 1 eetlepel citroensap eruit. Grate the zest of a lemon(1 tsp) and press the juice (1 tbsp) Verkruimel en wrijf de boter met de suiker, citroenrasp en een mespunt zout totdat het geheel een egale massa is geworden. Crumble and rub the butter together with the sugar and the grated zest and a little salt untill smooth.Voeg 1 eetlepel water toe, meng het helemaal door tot het water volledig is opgenomen Mix 1 tbsp water through the buttermixture untill completely absorbed. meng daarna pas het zelfrijzend bakmeel met een wrijvende beweging met het boter-suikermengsel.Then put the selfraising flower in. Als alle ingrediƫnten volledig gemengd zijn, kan er nog 1 eetlepel water door het deeg. When all the ingredients are combined, put another tbsp. water in.Laat het deeg een paar uur, liefst een nacht, op een koele plek rusten. Let this dough rest for a couple of hours. Preferable during one night.
Stap 2: Schep 600 gram van de appel om met de rozijnen, krenten, de kaneel, de custard en 4 eetlepels abrikozenjam. In banketbakkerstermen wordt dit 'appelsmort' genoemd. Put 600 grams of sliced apples, together with the raisins,currants, cinnamon, custardpowder and 4 tbsp of apricotjam and mix well with your hands.
Stap 3: Verhit de oven tot 200 °C. Maak het deeg soepel door het weer op temperatuur te laten komen en even door te kneden. Rol het deeg uit tot een dunne ronde lap die iets groter is dan de taartvorm. Druk het deeg goed in de ingevette vorm tegen de randen aan. Preheat the oven to 200 C. Knead the dough untill you can roll it out. Cover the greased cake tin with the dough.
Stap 4: Kneed de amandelspijs met 1 eetlepel boter en de eidooier soepel. Rol het mengsel uit op een met bloem bestoven werkvlak tot de grootte van de taartbodem. Leg het spijsmengsel op de taartbodem. Knead the almondpast together with a tbsp. of butter and an egg yolk. And put it on the dough on the bottom of the tin.Het is gemakkelijk te vervoeren als je het voorzichtig over een deegroller rolt. Druk de spijs goed aan. Schep de appelsmort erop en verdeel hierop de rest van de appelschijfjes. Druk het geheel goed aan. Put the applemixture in and cover with the rest of the appleslices.Bak de taart 50 minuten, verhoog de temperatuur dan tot 220 °C en bak hem nog eens 10 minuten, tot de bovenkant goed bruin is. Neem de taart uit de oven en laat hem afkoelen. Bake 50 minutes at 200 C and the again ten minutes at 220 C.
Stap 5: Verwarm 6 eetlepels jam met het citroensap in een steelpannetje en bestrijk hiermee de taart. Leg een bord of rond stuk karton op de bovenkant van de taart zodat het jammengsel bedekt is, en bestrooi de bovenkant van de taart met poedersuiker
. Put 6 tbsp of apricotjam with a1 tbsp of lemonjuice in a pan to warm it up a little. Brush this on top of the appletart. When the cake has completely cooled, dust with icingsugar.

woensdag 15 september 2010

77

77 040
Morgen wordt mijn moeder 77.
Dat moet wel een gelukkig jaar worden.
We vieren de kick off met, onder andere,
dit rustieke nazomerse appeltaartje.
Van harte mam !

vrijdag 10 september 2010

LA GRANDE EPICERIE

Pourquoi was ik nog nooit op 38 Rue de Sevres in Parijs? Ik, die zo dol ben op Franse supermarkten. Het is het adres van La Grande Epicerie de Paris. Ik zet 'm op de Paris-wish-list.
Met behulp van Ikea onderdelen knutselden Hongaarse ouders dit te schattige speelkeukentje voor hun tweejarige dochter. Hoe lief is dat ? Gevonden via site : Ikea Hacker

dinsdag 7 september 2010

ratatouille in de regen

Terwijl de regen in Amsterdam gestaag uit de grijze lucht valt en de buienradar voor de rest van de dag ook niet veel goeds voorspelt, stijgen er mediterrane geuren op uit mijn (voor even, onuitstaanbaar opgeruimde) keuken. Ik ben er vroeg bij vandaag (10 uur in de ochtend for crying out loud) maar volgens mij wordt ratatouille alleen maar lekkerder als het de kans krijgt even te staan. Er ligt een schone taak voor mijn diepblauwe creusetpan. Slow stoven is het voorschrift van Debby van "Cook Fresh Food". Alle groenten zitten in de pan, het wachten is op het geluid van de keukenwekker.
rata 003

zondag 5 september 2010

Vijgen 2

Swindell-figpasta-blog[1]

Via Stoika van "De tafel Van Kaas" een verwijzing naar en vijgenrecept op een mooie site.

zaterdag 4 september 2010

vijgen

005
Zelden doe ik iets met vijg. Vanochtend kocht ik er drie op de markt dus nu gaat het er van komen. Volgens mij tussen nu en 24 uur want ze zien eruit alsof ze het anders niet gaan redden.
Goed wat te doen met een vijg. Ik ga eens even netsurfen en laat het je weten.
nb. Misschien niet bijster origineel maar de vijgen gaan in partjes (4 of 6) op ieder stukje een lik zachte geitenkaas en vervolgens een stukje parma- of serranoham eromheen.

donderdag 2 september 2010

tomaten sinaasappelsoep

And another golden oldie.

A few days ago I promised you the recipe of the tomato/orange soup that we had as a surprising starter at a dinnerparty.tomato/orange soup (serves 12)1 kilo onions
1-2 cloves of garlic
handful fresh chopped dill
2.5 ltr chickenstock
1.5 ltr canned tomatoes
grated skin of one large orange
sugar en pepper

Bake the chopped onions until soft and put the chopped garlic in.
Put all the other ingredients in the pan including half of the dill.
Let it simmer for half an hour and put it in the blender to make it a smooth soup.
serve with creme fraiche an some fresh dill.
We had it in tiny bowls with little spoons as an appetizer.

Potted Shrimp

BEWARE ! This is an old blogfeed. transferred from Klara & Kapucine to Beschuit Met Aardbeien
Since it was my birthday yesterday, my friend Pieter invited me for lunch at Gartine. This tiny breakfast/lunch/tea-restaurant in the centre of Amsterdam is run by a friendly couple that cookes and bakes with love. Today I had toast with potted shrimps and a salad.
the recipe
Ingredients100g/4oz butter
2 blades of mace (foelie)
a good pinch of cayenne pepper
freshly grated nutmeg
570ml/1 pint peeled brown shrimps
6tbsp clarified butter
M e t h o d
1. Put the butter, mace, cayenne pepper and a little grated nutmeg into a medium-sized pan and leave to melt over a gentle heat.
2. Add the peeled shrimps and stir over the heat for a couple of minutes until they have heated through, but don't let the mixture boil.
3. Remove the mace and divide the shrimps and butter between 6 small ramekins. Level the tops and then leave them to set in the fridge.
4. Spoon over a thin layer of clarified butter and leave to set once more. Serve with plenty of brown toast or crusty brown bread.
by
Rick Stein
from
Seafood Odyssey
Serves 6