maandag 25 augustus 2008

EAT LONDON

Vanmiddag kwam ik het boek Eat London (Nederlandse vertaling heet Proef Londen)tegen tussen de kookboeken bij V&D. Ik blééf bladeren. Het is een aantrekkelijk vormgegeven boek met de leukste eetadressen in Londen. Daarnaast veel sfeerfoto's en recepten. Het boek is rond de 30 €. Ik wil het hebben maar ga er eerst nog even naar verlangen.

zondag 24 augustus 2008

menu zaterdag 23 augustus

De laatste dag van de olympische spelen in Peking, de halve finale van BBC's "Last Choir Standing" en het jaarlijkse Prinsengrachtconcert. Genoeg afleiding maar ik zat aan tafel met Sascha, Conny, Hans, Reinout en Emma.
M E N U
gerookte amandelen, olijven, makreelrillette, verse geitenkaas
*
groene salade met walnoten en blue d'Auvergne
(vinaigrette met notenolie)
*
kip met een dragon/tomaten/roomsaus
aardappeltjes uit de oven
haricots verts
*
mousse au chocolat met cognac.
thee met gavottes
Het recept van de kip komt van Sophie de Kerchove
"Ik heb een paar jaar met mijn ouders in het zuiden van Frankrijk gewoond en onze "gardien" Laurent was een echte cordon bleu. Hij ligt ongetwijfeld aan de basis van mijn passie voor de mediterrane keuken. Dit gerechtje heb ik van hem geleerd, het is eenvoudig en overheerlijk!!"

Benodigdheden
- een kip in parten gesneden- 2 middelgrote witte ajuinen - 6 vleestomaten- een bosje verse dragon (een 20-tal takjes)- een groot glas noilly Prat (een heerlijke vermout, kan je vinden in elk grootwarenhuis)- zout en peper - olijfolie - platte peterselie (of onze krulpeterselie)- 25 dl room (naar eigen keuze, volle of lichte room)
Bereidingswijze
Bak de kip af in olijfolie tot ze mooi bruin is. Kruid met peper en zout. Snij de ajuinen in kleine blokjes en voeg ze bij de kip, af en toe omroeren om te voorkomen dat ze aanbakken. Dompel de tomaten eventjes onder in kokend water om ze te ontvellen. In stukken snijden en ontpitten. De tomaten bij de kip voegen en overgieten met de noilly Prat. De dragon fijnsnijden en 2/3 bij de kip voegen. Deksel op de pot en laten garen op een zacht vuurtje, af en toe eens omroeren. Als de kip gaar is (de tijd hiervoor hangt af van de grootte van de stukken) de room erbij voegen en de platte fijngesneden peterselie en de rest van de dragon erover strooien.

zaterdag 16 augustus 2008

appeltaart

Dit is de appeltaart volgens het recept uit de delicious van september. Het recept met cakekruimels en vanillevla sprak me zo aan dat het er wel van moest komen. Hoewel, de vla heb ik vervangen door een half bekertje creme fraiche vermengd met een eidooier. Geheel iets anders maar ook wel ok denk ik.

quiche met geitenkaas en gekaramelliseerde rode ui

Gisteravond maakte ik een korstdeegje van 150 gram bloem, 100 gram boter 1 1/2 eetlepel ijswater, wat zout en gedroogde tijm. Deze deegbal logeerde vannacht in de koelkast.Daarna sneed ik drie rode uien in smalle partjes, bakte ze zachtjes in de olijfolie strooide er wat rietsuiker over en tot slot een scheutje balsamicoazijn. Dit sudderde nog een minuut of tien.
Vanochtend haalde ik het deeg uit de koelkast om op temperatuur te komen. Na de markt werd het uitgerold en in een quichevorm gedaan. Op de bodem wat paneermeel en gemalen parmezaan. Daarna de zoete uien en een verbrokkeld stuk geitenkaas. Tot slot drie losgeklopte eieren met een flinke lepel creme fraiche. De taart stond ruim een half uur in een oven van 190 graden.

vrijdag 15 augustus 2008

venkel & zalm

Lunch met venkel en zalm.
Schaaf de venkel in dunne plakjes. Doe in een ruime schaal en bestrooi met wat zout. Kneed de venkel licht met je handen. Knijp een halve citroen erboven uit, doe er een scheutje olijfolie bij en meng dit. Doe over op een bord of in een schaaltje en leg er een paar plakken gerookte zalm naast. Bestrooi met versgemalen peper en het venkelgroen.

zaterdag 9 augustus 2008

makreelrillette

Neem een gestoomde makreel, of beter, schoongemaakte gestoomde makreelfilet. Prak deze fijn en meng dit met een bakje roomkaas. Dit is al heerlijk maar er kunnen nog zaken als een gesnipperd lenteuitje, groene kruiden of een lepeltje mierikswortel aan worden toegevoegd. Snel, makkelijk en vooral heerlijk.

lekker gezond bordje

Dit is mijn avondmaaltijdbord van vandaag zaterdag 9 augustus.
Op de Lindengrachtmarkt kocht ik 2 abnormaal grote kroppen sla, mooie trostomaten en bladpeterselie. Bij het Spaanse Hollandaluz op de Haarlemmerstraat een ons Serranoham. Liever nog had ik pata negra maar die was € 9,00 per ons. Niet goed voor de spijsvertering.
Voor de sla een vinaigrette van een eetlepel ciderazijn
een theelepel dijon mosterd
een theelepel gembersiroop
een eetlepel walnotenolie en
twee eetlepels zonnebloemolie
De tomaten gingen a la provenc
e in de oven
Tomaten overlangs halveren, pitjes eruit scheppen. Op de kop even laten rusten zodat het meeste vocht eruit loopt. Mengsel maken van een bosje fijngehakte bladpeterselie,twee knoflooktenen fijngehakt,wat geraspte citroenschil en eventueel gemengde provencaalse kruiden.
Leg de tomaathelften in een ovenvaste schaal.
Bestrooi met wat fijne suiker, gemalen zeezout en gemalen zwarte peper.
Vul de holletjes in de tomaten met het peterseliemengsel en druppel wat olijfolie erover.
20 á 25 minuten in een hete oven van 200 graden laten garen.
Mijn schoonmoeder maakte deze tomaten met een knapperig gebakken broodkruimkapje. Ook lekker.

woensdag 6 augustus 2008

WEBER

Dit is de Weber Barbecue. Niet zomaar een BBQ maar een "way of life".
We deden kip met American BBQ sauce, lamskoteletjes en steak . De BBQ sauce was homemade.
2 tablespoons Unsalted butter
2 medium Onions -- finely chopped
1/2 cup Ketchup
6 tablespoons Brown sugar
6 tablespoons Worcestershire sauce
1/4 cup Prepared steak sauce
2 tablespoons Cider vinegar
1/8 teaspoon Hot pepper sauce

In medium-sized saucepan, heat butter over medium-low heat. Add onions and saute for 5 minutes, but do not allow them to brown. Stir in ketchup, sugar, Worcestershire sauce, steak sauce, vinegar, 1/2 cup water, and hot pepper sauce. Bring to a boil; reduce heat and simmer, stirring occasionally, for 20 minutes. Meanwhile, wash and sterilize 2 pint jars. To sterilize jars, put in a large saucepan and fill pan with hot ( not boiling) water to 1 inch above the tops of the jars and boil 10 minutes; drain. Pour sauce into hot jars. Cap, cool, and freeze or refrigerate for 2 to 3 weeks. Makes 1.1/2 to 2 pints.


rijstsalade

Een recept uit één van mijn eerste kookboeken. Het belooft een warme dag te worden vandaag.
Een mooie gelegenheid voor een Barbecue. Het verzoek om een salade mee te nemen beantwoord ik met deze rijstsalade.

2 stengels bleekselderij, schoongemaakt en in kleine stukjes gesneden
1 rode en 1 groene paprika, ook in stukjes
2 kleine blikjes maiskorrels, uitgelekt
een handvol haricots verts, al dente gekookt en gehalveerd
200 - 250 gram gekookte witte rijst.

voor de dressing
1 eetlepel franse mosterd
2 eetlepels gekookt water
150 ml zonnebloemolie, evt. een scheutje vervangen door noten- of olijfolie
versgemalen peper.

groene kruiden als bieslook en/of peterselie.

Meng de kleingesneden groenten en de maïs met de afgekoelde gekookte rijst.
Meng er zorgvuldig de dressing door en laat het door en door afkoelen in de koelkast.Voor het opdienen groene kruiden erover strooien.

zondag 3 augustus 2008

keuken na het feestje

werkblad inclusief twee nieuwe aanwinsten, MORO LONDON en stoere contactgrill

frambozen


Op de Nieuwmarkt in Amsterdam is elke zaterdag een kleine boerenmarkt. Een van de kramen wordt gevuld met frambozen en frambozenproducten van een kwekerij uit Limburg, Raspberry Maxx. Ik kreeg een beeldig potje ingemaakte framboosjes cadeau.

vrijdag 1 augustus 2008

happy birthday

cheesecake base and summerfruit