zondag 29 juni 2008

creme brulee

Ter ere van Reinout's verjaardag aten we met een gezelschap van twaalf personen bij restaurant Amsterdam. Na de lamskoteletjes, de slibtongetjes en de biefstukken kwam de dessertkaart op tafel. Mijn oog en dat van nog een paar disgenoten viel op de creme brulee. Een heerlijke afsluiting voordat we in de winderige nacht weer naar huis fietsten.
I n g r e d i ë n t e n
2 dl. volle melk
2 ½ dl. room 1
vanillestokje,opengesneden
100 gram suiker
5 eierdooiers.
4 eetlepels rietsuiker
B e r e i d i n g
Merg uit het vanillestokje schrappen.
Het stokje aan de melk toevoegen. Melk al roerend, zachtjes aan de kook brengen. Langzaam laten afkoelen.
Suiker in een kom doen en hierboven de melk zeven.
Al roerend de room erbij gieten.
Eierdooier en vanillemerg erbij en plm. 3 minuten kloppen met de staafmixer.
Het mengsel overdoen in ramekins en 45 minuten,
au bain marie, in een oven van 120 ° C., gaar laten worden,afgedekt met aluminiumfolie.
Af laten koelen en in de koelkast door en door koud laten worden.
P r e s e n t a t i e
de creme brulee bestrooien met een laagje rietsuiker of maple sugar en met de hobbybrander of speciaal brulee-brandertje laten caramelliseren. Het is de bedoeling dat alleen het suikerlaagje smelt en de crème brulee, koud blijft.

donderdag 26 juni 2008

chez Loetje


Het is bekend dat je bij Café Loetje in Amsterdam Zuid de lekkerste biefstuk kan eten. Vandaag mocht ik het zelf ervaren. Aangezien Café Loetje bij haar school om de hoek is, aten Emma en ik een biefstuk na de diploma uitreiking. Het is waar ! Een perfect gebakken, malse biefstuk. In een no nonsense omgeving en gelijkgestemd publiek. Daar gaan we vaker heen.

zaterdag 21 juni 2008

aardappelsalade

Nou daar komt ie dan Judith!
1,5 kilo lekkere vastkokende aardappelen
1 appel, geschild en in piepkleine blokjes gesneden
stuk of 10 cornichons in kleine blokjes
vier lenteuitjes, gesnipperd
4 eetlepels (zelfgemaakte) mayonaise
4 eetlepels griekse yoghurt
1 flinke theelepel mosterd en veel verse bieslook

Zet de aardappelen, in de schil, op met koud water met zout. Xtreem grote exemplaren kunnen worden gehalveerd voor een gelijkmatige garing.
Als het water kookt, ongeveer tien minuten laten koken. Aardappelen van het vuur af in het kookwater laten afkoelen en nagaren.
Afgekoelde en afgegoten aardappelen schillen en in blokjes snijden.
Meng mayonaise, yoghurt, mosterd, ui, appel en bieslook en evt. nog wat citroensap of witte wijnazijn door elkaar en breng op smaak met peper en zout.
Meng de saus door de aardappelen.
Er kan worden gevarieerd met kruiden zoals dille, peterselie of dragon. ook kunnen er uitgebakken spekjes of hardgekookt ei aan worden toegevoegd. Kijk maar .

Lauri & Emma

Emma & Lauri
geslaagd

chocolatecherrycupcakes

Het is kersentijd. Deze chocolade kersen cupcakes waren het dessert bij de BBQ ter ere van Lauri en Emma's slagen voor de middelbare school.

for the cupcakes:
125g soft unsalted butter100g dark chocolate, broken into pieces
300g morello cherry jam
150g caster sugar
pinch of salt
2 large eggs, beaten
150g self-raising flour12-bun muffin tin and papers
for the icing:

100g dark chocolate
100ml double cream
12 natural-coloured glace cherries

Preheat the oven to 180?C/gas mark 4.
Put the butter in a heavy-bottomed pan on the heat to melt.
When nearly completely melted, stir in the chocolate.
Leave for a moment to begin softening, then take the pan off the heat and stir with a wooden spoon until the butter and chocolate are smooth and melted. Now add the cherry jam, sugar, salt and eggs. Stir with a wooden spoon and when all is pretty well amalgamated stir in the flour.Scrape and pour into the muffin papers in their tin and bake for 25 minutes. Cool in the pan on a rack for 10 minutes before turning out.
When the cupcakes are cool, break the chocolate for the icing into little pieces and add them to the cream in a saucepan. Bring to the boil, remove from the heat and then whisk – by hand or electrically – till thick and smooth. Ice the cupcakes, smoothing the tops with the back of a spoon, and stand a cherry in the centre of each.Makes 12.


vrijdag 20 juni 2008

tapas

Ik zocht naar een tapas receptje met vijgen en kwam op de site terecht van Eleveld Steenwijk. Een lange, lange rij ,met feestelijke en uitvoerbare tapasrecepten.

dinsdag 17 juni 2008

meatloaf

foto gehaktbrood 009

Zoveel zielen, zoveel recepten voor gehaktbrood.
Vandaag aten we deze. Heeeel erg lekker.
1 kilo gehakt (750 gram runder- en 250 gram hoh gehakt)
1 grote ui, fijngesnipperd
2 flinke tenen knoflook, fijngehakt
peper/zout
handvol verse tijm
handvol verse, gehakte bladpeterselie
eetlepel mosterd
2 eieren
13 eetlepels broodkruim
6 eetlepels griekse yoghurt
voor het bovenlaagje
4 eetlepels ketchup
1 eetlepel bruine suiker
1 eetlepel balsamico
eventueel plakjes gerookt ontbijtspek
Kneed het gehakt, tot en met de yoghurt, goed door elkaar.
Doe dit in een glazen cakevorm.Meng de ingrediënten voor het bovenlaagje en smeer dit op het gehakt in de vorm. Leg eventueel plakjes ontbijspek kruislings over het gehaktbrood en bak dit een uur in een oven van 175 graden.Giet het overtollige vet af en laat het wat afkoelen. Lekker met coleslaw en geroosterde aardappeltjes uit de oven.

gehaktbrood 2 008

donderdag 12 juni 2008

champagnetaart

Een sublieme creatie van patissier Holtkamp. De champagnetaart ! Een harde wener bodem met een champagne-roombavarois en verse frambozen. Het geheel als een cadeautje ingepakt in witte chocola.waanzinnig!

aardbeien

Deze aardbeien vormden, samen met de champagnetaart van onze favoriete Amsterdamse patissier Holtkamp, een hemelse afsluiting van een geslaagd examenetentje voor Emma. Met biefstukken en homemade patat bij de familie SvanA

zaterdag 7 juni 2008

vlierbloesemrecept 2


Ingrediënten:4 dl vlierbloesemsiroop(vlierbloesem, 5 dl water en 1 kg suiker)3 dl melk3 dl eiwitsap van een halve citroen
Bereidingswijze:Breng 5 dl water en 1 kg suiker aan de kook.Doe de zelf geplukte vlierbloesem in een karaf en giet het water met de suiker over de vlierbloesem en laat dit 2 dagen in de koelkast staan. Na 2 dagen de siroop zeven.Voeg de andere ingrediënten toe. De massa opdraaien in een ijsmachine tot een mooie sorbet.Wat moet je nu met vlierbloesem zult u misschien wel denken.Dit is een heel mooie, eigenlijk ondergewaardeerde struik waar je heerlijke limonadesiroop en vervolgens dus sorbetijs van kan maken. Je kan ze vanaf april/mei heel goed plukken.Maak dan meteen de siroop, die je vervolgens als frisse limonade kunt gebruiken of eventueel als smaakmaker voor een kir of kir royale.
Ook kun je de bloesem in bierbeslag bakken en als verrassende amuse serveren!
Bierbeslag (pâte à frire)
Ingrediënten:1 kg gezeefde bloem8 dl bier2 dl olie4 eidooiers8 eiwittenzout
Bereidingswijze:Roer de bloem, bier, olie, eidooiers en zout tot een gladde massa.Klop vlak voor het gebruik de eiwitten tot een stevig schuim.Spatel het schuim voorzichtig door het beslag.Haal de vlierbloesem door het beslag en bak dit af in olie van 180 graden.

vlierbloesemsiroop

Een heerlijke, ouderwets bloemige smaak. Vlierbloesemsiroop. Ieder jaar als de vlierbloesemschermen her en der verschijnen word ik onrustig. Die schermen moeten worden geplukt en in een pot en dan met suiker tot de magische siroop worden verwerkt. Heerlijk als siroop met water tot limonade aangelengd of met witte wijn of prosecco. Er zijn veel recepten. Het onderstaande vond ik prettig slow.
Vlierbloesemsiroop
Benodigdheden:
60 gram vlierbloesems grof van de steeltje ontdaan
1 liter water
kwart citroen of halve theelepel citroenzuurkorrels
500 gram suiker

De bloesems in een hoge pot of fles doen, de kwart citroen in plakjes snijden en toevoegen (of citroenzuurkorrels). Doe er vervolgens een liter lauw water bij. Druk de massa enigszins aan zodat de bloesems goed onder water staan. Het geheel 24 uur op een warme zonnige plek laten staan.
Dan het geheel goed zeven – door een kaasdoek bijvoorbeeld – en in een ruime pan doen.Langzaam aan de kook brengen en de pond de suiker geleidelijk toevoegen. Steeds blijven roeren tot alle suiker is opgelost.Daarna afschuimen en in goed gereinigde flessen of potten doen.
Men kan de houdbaarheid sterk verlengen door de siroop – terwijl ze nog heet is – in goed luchtdicht afsluitbare potten te doen (bijv. weck- of jampotten, of een beugelfles) en op zijn kop af te laten koelen.(Wel even de potten/flessen voorverwarmen met heet water zodat ze niet breken door het warmteverschil.)